Санкт Петербург Русия

Санкт Петербург Русия

Санкт Петербург, Ленинград или просто градът на река Нева. Tова е уникален град, намиращ се на бреговете на Балтийско море. Основан от Петър Велики за столица на Руската империя, той си остава един от най-красивите градове в света. В тази статия ще разберете повeче за културната столица на Русий и нейните тайни.

История на Санкт Петербург Русия

В резултат на Великата северна война /1700-1721/, долината на река Нева е отвоювана от Швеция и е присъединена към Руската империя. През 1703 тогавашния владетел, по съвместителство първи император на Русия, Петър I основава нов град, носещ името Санкт Петербург. За дата на основававене на Санкт Петербург се приема 27 май, когато се полагат основите на първата сграда в града – Петропавловската крепост. Скоро, на остров Котлин, близо до новата столица, е построен фортът, дал началото на появилата се впоследствие крепост Кронщад. От 1713-та до 1922-ра година е столица на Руската империя, като след това столицата се връща в Москва.

Прочетете и нашата статия: Столицата на Русия | Какво не знаете за Москва?

От 1926-та до 1991-ва, града носи името Ленинград. От 1941-ва до 1944-та града се намира под немска блокада. Градът е лишаван от продоволствие. В резултат на обсадата, 1 милион от неговите жители умират, поради което през 1965-та града получава званието “град-герой”. През 1955 е открит Ленинградския метрополитен. От 1990-та година центърът на града е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Прочете още за: Блокадата на Ленинград /статията е на руски/

Санкт Петербург Русия днес

Днес Санкт Петербург е втория по население град в Русия. Той привлича младите хора с добре заплатените си работни места, развитата си транспортна инфраструктура и многото места за културен отдих. За разлика от Москва, живота в Санкт Петербург Русия е относително по-спокоен и размерен, което го прави за предпочитане пред столичния град.

Транспорт в Санкт Петербург Русия

В Санкт Петербург има изключително добре развита транспортна система. Санкт Петербург има изключително добре развита трамвайна система, като се намира на първо място в Руската федерация и на четвърто в Европа по дължина на трамвайните линии. В града има и развита тролейбусна система, която претърпява развитие. В града постепенно се внедряват и електрически автобуси, които заменят някои автобусни линии и удължават някои тролейбусни маршрути.

Saint Petersburg Tram System Map

От 1955-та година, Санкт Петербург си има и метрополитен, който не отстъпва по красота на този в Москва. Той се състои от 5 линии, 67 станции и е дълго общо 113 км.

санкт петербург русия

Какво да видите в Санкт Петербург Русия?

В Санкт Петербург има изключително много забележителности. Eто 5 от тях:

  • Ермитажът- не може, говорейки за Санкт Петербург да забравим да споменем и най-известния му музей. Намиращ се в 6 исторически сгради, той е един от най-големите музеи в света. Битува мнението, че ако отделите по 1 минута на всеки експонат, то ще ви трябват поне 5 години, за да разгледате целия музей.

  • Петропавловската крепост- това е фортификационното съоръжение, от което през 1703 тръгва историята на града. Крепостта никога не се е използвала във военни действия, заради което прекрасно се е съхранила. До 20-те години на 20-ти век в крепостта действа затвор. Вътре в крепостта се намира и прочутия Петропавловски храм, в който са погребани почти всички руски императори.

  • Крайцерът “Аврора”- това е кораб с дълга и интересна история. Участвал е в руско-японската война и първата световна. По време на Февруарската революция от 1917-та година матросите закачат над него червеното революционно знаме, а на 25 октомври същата година изстрел от неговите оръдия ознаменува началото но штурма на Зимния дворец. По време на Великата Отечествена война оръдията му помагат в отбраната на северната столица.

  • Военноморският музей- едновременно с основаването на Санкт Петербург, императорът на Русия Петър I създава и руският военноморски флот. Оттогава майсторите, създаващи кораби за военноморските сили са били длъжни да създават и макет на този кораб. Те и стават първите експонати на музея в Санкт Петербург Русия. Постепенно към тях се добавят реални кораби, съоръжения и даже експериментална подводница.

  • Музеят на Фаберже- “Яйцата Фаберже” са станали вече нарицателно за богатство, тъй като това са 71 уникални предмета, създадени от руския ювелир Карл Фаберже. 51 от тях са били предназначени за подарък на императорското семейство. Болшинството от тях са изгубени по света, но 7 от тях се пазят в музея на Фаберже в Санкт Петербург Русия.

Как се стига до Санкт Петербург Русия?

Санкт Петербург е добре транспортно обезпечен. До града обикновено може да се стигне по въздух, земя /автомобилен и железопътен/ и фериботи от държавите, намиращи се в близост. Поради сегашната геополитическа ситуация и въведените спряма Русия европейски санкции, посещаването й е затруднено. Най-лесният начин за стигане до Русия в условия на санкции е чрез прекачване. Преки полети до Санкт Петербург има от Истанбул, Ереван и Тбилиси. Автобусни линии до Санкт Петербург Русия тръгват от Талин. С ферибот може да се влезе и от Швеция.

Информацията е взета от тук: https://dzen.ru/a/Xx-3A-KxJicE4fk0.

Източници на снимките:

  • https://commons.wikimedia.org/wiki/Main_Page
  • https://pixabay.com/

Прочетете и нашата статия: 10 градове в Русия, в които ще се влюбите!

dima