10 градове в Русия, в които ще се влюбите!

10 градове в Русия, в които ще се влюбите!

С развитието на човешката цивилизация, хората започват да водят уседнал начин на живот и се установяват в населени места- села и градове. В тази статия ще разгледаме топ 10 най-добри градове в Русия, в които ще се влюбите по мнение на Финансовия университет при правителството на Русия.

Как се определя класацията на градовете в Русия?

При определянето на позицията на всеки един град в Русия се прави мониторинг на настроението на неговите жители. Той включва нивото на материалното благополучие, качеството на медицинската помощ, достъпност на недвижимостта, екологическата обстановка, образование, работа, качеството на жилищно-комуналните услуги и състоянието на пътищата.

Прочетете и нашата статия на тема население на Русия.

Москва – царицата на градовете в Русия

Ако сте удивени, че в Русия лидер по качество на живот е Москва, то не сте много запознати с живота в тази страна. Причината за това е изключителното количество финансови средства, които влизат в бюджета на столицата от различните руски фирми, намиращи се в столицата, които освен това привличат и много умни и талантливи хора, мотивирани също и от по-голямата в сравнение с други градове в Русия заплата, не само от други региони на Русия, но и от други държави. Голям принос във формирането на бюджета на Москва носи и туризма. През изминалата 2022-ра година Москва е посетена от почти 18 милиона туристи.

Saint Basil’s Cathedral in the red Square in Moscow, Russia

Сочи – олимпийският град на Русия

На второ място в тази класация се намира черноморският град Сочи. Причините, поради които много руснаци биха избрали този град е чудесният, близък до тропическия климат в града. Това позволява да се пести от покупката на много топли дрехи и комплекти зимни гуми. Сред другите градове в Русия, Сочи се отличава и с голямото количество събития за младите хора, като фестивали и спортни мероприятия. Отличава и се от другите градове в Русия с добрата си спортна инфраструктура, причината за което е факта, че през 2014-та година именно Сочи е избран сред другите градове в Русия да приеме зимните олимпийски игри.

Грозни – от руйните до един от най-големите градове в Русия

Всички, родили се и живяли през 90-те години на 20-ти век сигурно помнят конфликта в Чечня и много от тях помнят как изглеждаше чеченската столица Грозни тогава- разрушена и опожарена. След края на конфликта, федералното правителство на Русия влага изключително много средства във възстановяването на този руски град. Причините, поради които той е сред предпочитаните от градовете в Русия са стремителния му растеж, голямото количество работни места за квалифицирани специалисти, отсъствието на алкохол по магазините , липсата на дискотеки и нощни заведения и не на последно място- комфортния климат, с някои градове в Русия не могат да се похвалят.

Санкт-Петербург – северната столица на Русия

Вторият по популярност в чужбина град, а именно Санкт-Петербург също влиза в лидерите по качество на живот в Русия. След причините за това са развития транспорт, голямото количество културни събития за младежта, високите заплати /подобно на Москва/. Много млади хора го предпочитат пред руската столица поради по-малката пренаселеност на този град спрямо нея. Един много важен недостатък на бившия Петроград спрямо други градове в Русия е лошия климат там, който предлага на своите жители изключително много валежи, студени зими. Заради местоположението си, в Санкт-Петербург се наблюдава характерното явление, наречено “бели нощи”, което представлява сумрак във времето, където другаде по света би било тъмно. Петербург привлича туристи и с великолепната си европейска архитектура.

Калининград – немецът сред големите градове в Русия

След загубата си във Втората световна война, Германия е принудена да се раздели с част от своите територии. Сред тях е и германският анклав-град Кьонингсберг. След като влиза в състава на Съветския съюз, той придобива сегашното си име- Калининград. Голяма част от местното население бива изселено принудително в Германия. След разпадането на Съветския съюз, Калининград се оказва откъснат от територията на Русия, поради което доставката на хранителни продукти в града се оскъпява, тъй като се осъществява само по въздух и море. Града обаче има и много предимства- добрата екологическа обстановка, близостта до Балтийско море и възможността бързо да се излиза в Европейския съюз.

Череповец – “Череповегас”

Следващият град в нашата класация е индустриалният център Череповец. Този град е център на металургичната промишленост на Русия- 17% от всичката металургична продукция се произвежда тук. Града е със по-северно, отколкото централно положение. Това може да се усети и по климата там- той е суров, но местните жители го смятат за комфортен. Града има развита инфраструктура и голямо количество здравни и образователни учреждения на своя територия.

Владикавказ – чист и зелен град в Русия

Един от най-малко популярните градове в Русия- това е Владикавказ. Според местните, това е един чист и зелен град, притежаващ разнообразна и добре развита транспортна система. Града е подходящ както за пенскионери, поради чистия си въдздух, така и за млади хора, които обичат активния начин за отдих. Климата също може да бъде счетен за благоприятен- редки студове и горещо лято. В града има и много културни и образователни учреждения. Сред недостатъците са крайно високата безработица в региона и ниските заплати.

Мурманск – столицата на Арктиката

Мурманск е един от най-северните градове на Русия. През неговото пристанище се осъществява солидна част от водните превози в Русия, поради което е един от най-икономически развитите градове в Русия. Там има много по количество и интересна работа, свързана със съдостроителството и логистиката, което привлича много млади хора насам. Поради това, Мурманск е един много удобен град с много образователни, културни учреждения. В града работи и удобната руска услуга за таксиметров превоз “Яндекс.Такси”. Поради по-неблагоприятния климат, в района към заплатата се дабовят т.нар. “Северни надбавки”, които солидно увеличават заплатата. Още един плюс към живота в Мурманск е по-размерения начин на живот, отколкото в повечето други големи руски градове и пешеходната достъпност до ключови обекти от градската инфраструктура.

Екатерининбург – столицата на Урал

На следващото позиция в нашия рейтинг е град Екатерининбург. Той е известен в цяла Русия град-милионник и като всеки такъв притежава огромно количество развлечения и възможности за обикновения човек, а също така и развита инфраструктура. Жителите на уралската столица на Русия сматат, че техния град е един от най-самобитните градове в Русия, имащ своя култура, характер, атмосфера, история. Жителите му също ценят природния облик на своя град.

Нижни Новгород – още един добър избор

Макар и да не е на първите места на нашата класация, Нижни Новгород е още един руски град, който можете да изберете за живот. Сред предимствата на града може да бъде отнесена относително комфортната градска среда, богатия културен живот и чистотата. Сред плюсовете може да се отнесе и богатото архитектурно наследство, придаващо изключително приятна атмосфера на бившия град Горки. Сред минусите на града са ужасната работа на градския транспорт, високите цени на таксиметровите услуги, проблемите с травматологичната помощ и неоправдано скъпата недвижимост. Града обаче си остава комфортно място за разходки.

Препоръчваме ви още:

Карта на Русия | Границите на Русия и Защо те са толкова големи?

Население на Русия | Най-важните данни от 2024 г.

Столицата на Русия | Какво не знаете за Москва?

В статията е използвана информация от тези сайтове: https://www.interfax.ru/moscow/886232 : https://rg.ru/2022/11/22/reg-szfo/v-finansovom-universitete-nazvali-goroda-s-samym-vysokim-urovnem-zhizni.html

dima